Pon-Pet 08:00-17:00

+385 (1) 5588 988
MAIL PROEL

Pošljite nam upit!

info@proelektronika.hr

Lokacija PROEL

Radnička cesta 177

10000 Zagreb, HR
MAIL PROEL
Lokacija PROEL

Laumas mjerne ćelije – sve što trebate znati

tra 23, 2024 | Fokus proizvodi

U doba stalnih inovacija i napretka tehnologije, pravilno mjerenje naprezanja sve više postaje neizostavan dio mnogih industrijskih procesa. Mjerne ćelije za mjerenje naprezanja pri tome predstavljaju vitalnu kariku, omogućujući precizno i pouzdano mjerenje sile, kompresije i napetosti. No, koje su tajne koje stoje iza djelovanja ovih izvanrednih senzora?

Struktura i rad mjerne ćelije

Shema mjerne ćelije

Mjerna ćelija se sastoji od mehaničkog tijela i električnog kruga. Visokokvalitetni materijali poput čelika ili aluminija čine tijelo ćelije, omogućujući mu da podnese deformaciju pod opterećenjem i vraća se u prvobitni oblik nakon uklanjanja opterećenja. Unutar tijela, tanki metalni vodiči raspoređeni u rešetku podložni su deformaciji zajedno s tijelom.

Kada se primijeni sila na mjernu ćeliju, ona se lagano savija, uzrokujući defotnxrmaciju kako tijela tako i električnih vodiča. Ove mikroskopske promjene u veličini uzrokuju promjenu električnog otpora vodiča. Kada se vodič rasteže, otpor se povećava; kada se stisne, otpor se smanjuje.

Pretvorba signala i primjena

Signal transmission of load cell - Laumas

Promjena otpora pretvara se u proporcionalni signal izražen u mV putem Wheatstoneovog mosta. Ovisno o tipu mjerne ćelije, signal se može dalje obraditi i pretvoriti u digitalni signal unutar samog senzora ili preko vanjskog uređaja. Konačno, ova vrijednost težine može se prenijeti na računalo ili PLC putem analognog izlaza ili komunikacijskih protokola.

Primjena u različitim industrijama

Mjerne ćelije imaju široku primjenu u mnogim sektorima, uključujući industrijsku automatizaciju, automobilsku industriju, kemijsko-farmaceutsku, stočarsku i prehrambenu industriju, građevinu, transport, maloprodaju i mnoge druge. Njihova raznolikost omogućuje prilagodbu specifičnim potrebama i zahtjevima različitih industrija.

Laumas Hrvatska

Tvrtka Laumas, danas je jedna od vodećih firmi u branši tehnologija vaganja. Njihov proizvodni program je koncipiran da na jednom mjestu možete pronaći svu opremu za sustave vaganja koja Vam je potrebna. Uključujući mjerne ćelije u raznim oblicima, kilažama i klasama točnosti.

ProElektronika se može pohvaliti kako zastupa tvrtku čije kontinuirane inovacije i kvalitetan asortiman proizvoda ima povjerenje brojnih korisnika. Njihova precizna, pouzdana i svestrana tehnologija industrijskog vaganja dostupna je na lageru ProElektronike. Nazovite nas na +385 (1) 5588 988 ili pošaljite upit na info@proelektronika.hr za više informacija.