Pon-Pet 08:00-17:00

+385 (1) 5588 988
MAIL PROEL

Pošljite nam upit!

info@proelektronika.hr

Lokacija PROEL

Radnička cesta 177

10000 Zagreb, HR
MAIL PROEL
Lokacija PROEL

Glavne vrste mjernih ćelija: Karakteristike i primjena

lip 10, 2024 | Blog, Fokus proizvodi

Mjerna ćelija za mjerenje naprezanja, ovisno o njihovoj namjeni i primjeni, razlikuju se po mnogim značajkama, uključujući oblik, metodu opterećenja, tehnologiju mjerenja deformacije, konstrukcijski materijal, kapacitet, stupanj zaštite od prodora i mnoge druge. Pogledajmo zajedno pregled glavnih tipova mjernih ćelija na tržištu, posebno se fokusirajući na modele koje nudi LAUMAS.

Mjerne ćelije s jednom točkom

Također poznata kao platformne mjerne ćelije, mjerne ćelije s jednom točkom idealna su kada nije moguće osigurati centriranje tereta koji se važe. Imaju izrez u sredini mehaničkog tijela, koji često ima oblik dvogleda. Izrez je izrađen strojnom obradom i tijekom puštanja u rad podešen je kako bi senzor dobio karakteristike simetričnog kvadrilaterala.

Ova značajka omogućuje mjernim ćelijama s jednim mjernom točkom ignoriranje torzija uzrokovanih decentralizacijom tereta i osiguranje ispravnog očitanja težine unutar radnog područja. Dakle, postavljena u sredini površine poznatih dimenzija, mjerne ćelije s jednom mjernom točkom mogu u bilo kojoj točki ispravno vagati primijenjenu silu težine, unutar određene maksimalne površine navedene u tehničkoj dokumentaciji.

Područje opterećenja varira ovisno o modelu i kapacitetu opterećenja; u LAUMAS asortimanu kreće se od najmanje 150 x 150 mm do 1200 x 1200 mm. Mjerna ćelija s jednom mjernom točkom su vrlo precizna, također dosežu vrlo visoke klase točnosti poput C9 u skladu s OIML R 60. Svestrane mjerne ćelije koje se koriste u mnogim primjenama: platforme, stolne vage, mali valjkasti transporteri, mali spremnici i lijevci, strojevi za punjenje i pakiranje, strojevi za pakiranje u vreće, transportne trake i valjci u sustavima za zatezanje. Također se koriste u dinamičkom vaganju.

Mjerne ćelije s jednom mjernom točkom obično rade pojedinačno. Zbog konstrukcijskih razloga, zapravo, imaju vrlo različite nominalne izlaze jedni od drugih koji bi u grupnom radu mogli stvoriti smetnje koje ugrožavaju točnost mjerenja. Međutim, ne treba isključiti da se u određenim primjenama moraju povezati paralelno. U tom slučaju, u fazi kupnje, važno je obavijestiti dobavljača o ovoj potrebi jer će biti potrebno pokušati upariti opterećenja sličnog nominalnog izlaza i izjednačiti njihove izlazne signale. Više o proizvodu možete pronaći na stranici dobavljača.

Kompresijska mjerna ćelija

Kompresijska mjerna ćelija sadrži deformabilnu kružnu membranu čija debljina varira ovisno o kapacitetu opterećenja. Amplituda membrane osigurava da opterećenja istog modela imaju isti nominalni izlaz i da su međusobno ista. Iz tog razloga su savršeno izmjenjiva i zamjenjiva čak i nakon nekog vremena te su prikladna za rad u grupama, povezanim paralelno u istom sustavu vaganja.

Dizajn kompresijskih opterećenja, posebno cilindar s konveksnom površinom, omogućuje im da imaju jednu točku opterećenja. Kao rezultat, bilo kakav blagi nagib tereta neće utjecati na točnost mjerenja, jer se uvijek vraća na sredinu. Kompresijske mjerne ćelije općenito se koriste za vaganje silosa, spremnika, lijevaka, miksera i reaktora, čak i velikih dimenzija i kapaciteta. Više informacija o ovoj vrsti mjernih ćelija možete pročitati ovdje.

Mjerne ćelije za higijenske uvjete

Ovo je posebna vrsta kompresijske mjerne ćelije, karakterizirana prije svega jednostavnošću ugradnje. Zapravo, zahvaljujući metričkim navojima koji odgovaraju glavnim stopama za industrijsku upotrebu, može se lako ugraditi između stopala strukture koju treba vagati, bez ikakvih značajnih modifikacija sustava. Mjerna ćelija za higijenske uvjete FLC 3A dio je LAUMAS nove higijenske linije i potpuno je sanitarna te udovoljava 3-A Sanitary Standard.

FLC 3A izrađena je od nehrđajućeg čelika 17-4 PH i ima inovativan dizajn koji osigurava higijenu mjerne ćelije. Ima ocjenu zaštite IP69K koja ju čini potpuno otpornom na prašinu i vodu, idealnom za primjene koje koriste mlazove vode pod visokim pritiskom i visokom temperaturom. Ima higijenski kabelski uvod, kabel za kontakt s hranom i brtve od silikona za hranu. Prednost Laumas mjerne ćelije je upravo jednostavnost montaže, brza i jednostavna instalacija, može se montirati ispod silosa ili spremnika bez mehaničkih izmjena i bez dodatnih montažnih dodataka.

Kompatibilna je s većinom stopala na tržištu, a na zahtjev se može isporučiti i s higijenskim stopalom. FLC 3A ima kapacitete od 1000 do 20 000 kg, a ugradnja je općenito u grupama od najmanje tri paralelno spojene mjerne ćelije. 3-A Sanitary Standard certificirane mjerne ćelije za stopalo tipično se koriste u spremnicima za hlađenje mlijeka, cisternama, reaktorima i spremnicima, u svim sektorima gdje je higijena nužna ili barem važna: prehrambenoj industriji, mliječnoj industriji, kemijsko-farmaceutskoj industriji ili industriji kože. Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Kanisterska mjerna ćelija

Kanisterska mjerna ćelija su kompresijske ćelije čiji deformabilni dio ima oblik cilindra koja se skraćuje pod opterećenjem: to omogućuje mjernoj ćeliji da podržava visoka opterećenja, zadržavajući ograničen promjer. Općenito se ugrađuju na vage ili na silose velikih kapaciteta, u grupama od najmanje 4 mjerne ćelije spojena paralelno.

Shear beam mjerna ćelija

Shear beam mjerna ćelija nudi vrlo visoku preciznost i točnost. Njezina je geometrija slična ćeliji za mjerenje savijanja, ali razlikuju se po tehnologiji mjerenja smicanja kojom se mjeri deformacija. Imaju ploču u sredini rupe, s debljinom koja raste kako se kapacitet povećava, na koju su zalijepljeni mjerači naprezanja pod kutom od 45°, kako bi se maksimizirao nominalni izlaz i minimizirale pogreške zbog bilo kakve rotacije mjerne ćelije.

Shear beam mjerna ćelija uvijek radi pod kompresijom i ovisno o vrsti primjene mogu se montirati ili na okvir strukture, s opterećenjem na tlu, ili obrnuto: na tlo, s opterećenjem na okvir. Shear beam mjerna ćelija obično se koristi unutar platformi s više mjernih ćelija. Idealna su za vaganje silosa malih i srednjih dimenzija, lijevaka, miksera, punila i istovarivača velikih vreća te za transportne sustave s trakama, valjcima itd. Općenito su Shear beam mjerne ćelije posebno isplative, a više informacija možete pronaći ovdje.

Tenziometrijska mjerna ćelija

Kada se važu viseći tereti, koriste se tenziometarske mjerne ćelije. Tenziometrijske mjerne ćelije mogu mjeriti smicanja ili savijanja , ovisno o kapacitetu. Zahvaljujući raznim izvedbama, mogu se montirati na sve sustave za mjerenje sile zatezanja, putem navojnih spojnica ili s klasičnim vijcima za podizanje. Određeni modeli tenziometarskih mjernih ćelija su, zbog svog oblika, također nazivane “S mjerne ćelije”. Iako se u većini slučajeva koriste u primjenama u kojima rade pod napetosti, mogu raditi i pod kompresijom.

Tenziometrijska mjerna ćelija koristi se pojedinačno i u grupama povezanim paralelno. Koriste se u izdignutim sustavima vaganja kao što su mostne dizalice, dizalice, strojevi za podizanje, platforme, dizalice s vagom, ali također i u lijevcima, trakama za vaganje i sustavima za miješanje betona, ili za pretvaranje starih mehaničkih vaga u elektronske vage (revamping).

Laumas Hrvatska

Tvrtka Laumas, danas je jedna od vodećih firmi u branši tehnologija vaganja. Njihov proizvodni program je koncipiran da na jednom mjestu možete pronaći svu opremu za sustave vaganja koja Vam je potrebna. Uključujući mjerne ćelije u raznim oblicima, kilažama i klasama točnosti.

ProElektronika se može pohvaliti kako zastupa tvrtku čije kontinuirane inovacije i kvalitetan asortiman proizvoda ima povjerenje brojnih korisnika. Njihova precizna, pouzdana i svestrana tehnologija industrijskog vaganja dostupna je na lageru ProElektronike. Nazovite nas na +385 (1) 5588 988 ili pošaljite upit na info@proelektronika.hr za više informacija.