Pon-Pet 08:00-17:00

+385 (1) 5588 988
MAIL PROEL

Pošljite nam upit!

info@proelektronika.hr

Lokacija PROEL

Radnička cesta 177

10000 Zagreb, HR
MAIL PROEL
Lokacija PROEL

Posjetili smo SPS 2022: Najveći sajam industrijske automatizacije

stu 15, 2022 | Novosti

Ekipa ProElektronike posjetila je ovogodišnji SPS 2022 – najveći međunarodni sajam industrijske automatizacije. Na sajam u Nürnbergu vodio nas je Siemens Hrvatska, u pratnji vodiča koji nas je proveo kroz sajam i predstavio razne novitete, a društvo su nam bili neki od najvećih i najbitnijih kupaca iz Hrvatske.

Potreba za više fleksibilnosti, troškovne učinkovitosti i održivosti u automatizaciji raste. Digitalizacija je ključ napretka – ali kako možete najbolje svladati digitalnu transformaciju brzo i razmjerno? Siemens nam je to jasno demonstrirao na sajmu uživo, u razgovoru s najvećim stručnjacima u navedenom sektoru.

Siemens Hrvatska na najvećem sajmu industrijske automatizacije

Na sajmu Smart Production Solutions (SPS) Siemens je predstavio tehničke inovacije i praktične primjere za veću održivost u proizvodnji. Lakši, otvoreniji, fleksibilniji i održiviji procesi proizvodnje i planiranja – sve se to postiže ‘end-to-end‘ automatizacijom i digitalizacijom kako bi se postalo digitalno poduzeće.

Po pitanju najvećih noviteta i zavirivanja u budućnost tehnologije, najviše se razvija i ulaže u spremnost proizvoda i sustava za 5G infrastrukturu, te znatno veću brzinu razmjene podataka. Proizvodnju se usmjeruje na rješenja s minimalnim ili potpuno bez emisija ugljika, te optimizaciju potrošnje energenata u procesu proizvodnje.

Ujedno se po prvi put susrećemo s pametnim uzgojem biljaka i hrane. Siemens je već takve sustave implementirao u Dubaiju, gdje se takvi sustavi već isplaćuju i pokazuju odgovarajućim sljedećim korakom u industriji poljoprivrede.

Pregledaj objavu

Siemens Xcelerator & SimRod

Dodatno je predstavljen i uvid u moderni stav prema održivoj proizvodnji, gdje je Siemens na svojem izložbenom primjeru Siemens Xcelerator-a pokazao mogućnosti optimizacije proizvodnje „SimRod“-a (simulatora vožnje automobila za svrhe testiranja). Cilj im je utjecati na skraćivanje R&D faze, te korištenjem umjetne inteligencije tijekom faze testiranja postići veću učinkovitost sustava, bolje karakteristike, bolju aerodinamiku i slično.

Dokaz da su u Siemens-u okrenuti u pravom smjeru potvrđuju i činjenice da su postigli do 30% manji utrošak energenata prilikom proizvodnje testnog modela „SimRod“-a, bolju aerodinamiku vozila, kraće vrijeme punjenja baterija i mnoge druge novitete. Više o svemu iznad spomenutom možete pregledati digitalnim putem na OVOM linku.

Stiže nam Siemens S7-4100 PLC

Na kraju najveće iznenađenje su prve informacije o dugo iščekivanom nasljedniku Siemens S7-400 PLC-a, kojeg zamjenjuje nova Siemens S7-4100 serija. Nova serija bit će 30% manjih dimenzija (u odnosu na S7-400), nudit će još veću modularnost, bolju otpornost na vanjske uvjete i elektromagnetske smetnje. Više o seriji pročitajte na stranicama dobavljača.

U društvu predstavnika Siemens Hrvatska uživali smo u predavanjima i druženju s najvećim svjetskim stručnjacima u području industrijske automatizacije. A naši inženjeri vratili su se obogaćeni novim znanjima, koje će rado prenijeti kolegama. Konstantna edukacija i napredovanje bitni su u našem poslovanju, a ovakvi događaji u tome nam puno pomažu.

Veliki povratak za SPS – Smart Production Solutions

Dodajmo za kraj kako nakon dvije COVID godine, u kojima je jedan event bio otkazan (2021.), a drugi bio znatno ograničen brojem izlagača i posjetitelja (2020.), ove godine sajam je ponovno zasjao u punom sjaju. Konačne brojke izlagača i posjetitelja nisu poznate, no SPS redovito okuplja preko 1500 izlagača i 65 000 visoko specijaliziranih, stručnih posjetitelja. Ove godine te brojke bi mogle biti rekordne.

Budući da su svi posjetitelji visoko kompetentni u području automatizacije, SPS predstavlja idealnu pozornicu za izlagače da predstave vrhunske proizvode i izlože najinovativnije ideje. Budući da tvrtka ProElektronika zastupa velik broj renomiranih brendova iz svijeta industrijske automatizacije, rado smo posjetili i naše druge principale, kao i druge izlagače koji nisu dio našeg prodajnog asortimana.

Brojni naši principali bili su dio sajma

Tako smo posjetili i paviljone gdje su svoje novitete predstavljali Baumer, Delta, Dold, SensoPart, Gefran, Ilme, Patlite, ReeR i mnogi drugi renomirani brendovi industrijske opreme. Oni su bili samo dio izlagača na ovom nevjerojatno bogatom sajmu koji smo posjetili. Stoga se ideja da i dogodine posjetimo ovaj sajam čini odličnom.

SPS 2023: 28.-30.11.

Hvala svima koji su bili dio ovog nezaboravnog putovanja, s naglaskom na ekipu iz Siemensa Hrvatska. Iduće godine ovaj sajam održat će se između 28. i 30. studenog, a ProElektronika tim će se potruditi ponovno biti dio sajma.