Pon-Pet 08:00-17:00

+385 (1) 5588 988
MAIL PROEL

Pošljite nam upit!

info@proelektronika.hr

Lokacija PROEL

Radnička cesta 177

10000 Zagreb, HR
MAIL PROEL
Lokacija PROEL

Otključavanje učinkovitosti

Industrijski senzori

Korak bliže automatizaciji procesa

Industrijska automatizacija je revolucionirala modernu proizvodnju povećanjem učinkovitosti, točnosti i sigurnosti u raznim industrijama. U središtu ove transformacije nalazi se raznolik raspon senzora, od kojih svaki služi jedinstvenoj svrsi prikupljanja podataka, praćenja procesa i upravljanja strojevima.

U korak sa trend liderima u svijetu senzora

U području industrijske automatizacije, pouzdani proizvođači senzora su neopjevani heroji koji osiguravaju besprijekoran radi i poboljšanu učinkovitost. Naši partneri Baumer i Sensopart idealan su primjer globalnih lidera za visokokvalitetna i inovativna industrijska senzorska rješenja. Senzori za generalnu primjenu podrazumijevaju rješenja za pozicioniranje i detekciju objekata (metalnih i nemetalnih), mjerenje udaljenosti od objekta, brojanje objekata, praćenje brzine itd.

Induktivni senzori

Induktivni senzori, posebno induktivni senzori blizine, nude nekoliko prednosti u industrijskim i automatiziranim postavkama. Jedna od njihovih ključnih prednosti je beskontaktna detekcija, što znači da nema fizičkog kontakta između senzora i ciljanog objekta. Ova značajka eliminira potrebu za mehaničkim dijelovima ili fizičkim trošenjem, što rezultira povećanom pouzdanošću i izdržljivošću. Induktivni senzori blizine također mogu detektirati metalne predmete bez potrebe za izravnom vidljivošću.

Oni mogu detektirati objekte kroz nemetalne materijale kao što su plastika ili staklo, što ih čini prikladnim za primjene u kojima ciljni objekt može biti skriven ili nedostupan. Niske tolerancije mjerenja osiguravaju pouzdanu detekciju i omogućuju visoku ponovljivost, mjerna udaljenost ovisi o izvedbi senzora.  Induktivni senzori dostupni su za različite vrste ugradnje: senzori u ravnini s površinom, a senzori koji nisu u ravnini strše nekoliko milimetara kako bi se postigao veći razmak uklapanja.

Induktivni senzor idealan je za sve aplikacije gdje je potrebno očitavati prisutnost metalnih objekata, npr. detekcija broja okretaja vratila, prisutnosti strojnih komponenata te uz pristupačnu cijenu je zahvalno rješenje za montažu u grubim uvjetima (prašina i ostala prljavština, špricanje vodom, uljem i sl.).

Baumer IGYX 12P17B3/L Artikl: 11084735

Primjer: Baumer IGYX 12P17B3/L

Artikl: 11084735

 • Radna udaljenost 4 mm
 • Izlazni signal PNP (NO)
 • Kabel 2 m
 • Radna temperatura -25 … 75 °C
 • Razina zaštite IP 67
 • Dostupno odmah

Unutar naše ponude imamo M8, M12, M18 i M30 izvedbe senzora, ujedno sa skladišta možemo ponuditi PNP ili NPN izvedbe te modele sa konektorom ili kabelom.

Kapacitivni senzori

Kapacitivni senzori osim što rješavaju problem detekcije prisutnosti nemetalnih objekata, za razliku od induktivnih senzora, koji detektiraju samo metalne predmete. Dodatno imaju visoku otpornost na buku, raspon osjeta podesiv pomoću potenciometra ili tipke za učenje, plastična ili metalna kućišta za različite primjene poput detekciju položaja i razine.

Kapacitivni senzor zbog svojeg principa detekcije rješava problem očitavanja prisutnosti nemetalnih objekata, koriste se širom kemijske, drvne, papirne i staklarske industrije. Ujedno može se koristiti i za mjerenje razine fluida ili rasutog tereta unutar nemetalnih spremnika.

Kapacitivni Senzori Baumer CFAM 12P1600

Primjer: Baumer CFAM 12P1600

Artikl: 10236343

 • Radna udaljenost 4 mm
 • Izlazni signal PNP (NO)
 • Način umjeravanja Potenciometar
 • Kabel 2 m
 • Radna temperatura -25 … 75 °C
 • Razina zaštite IP 65

Optički senzori

Fotoelektrični senzori i difuzni senzori su standardni senzori u tehnologiji automatizacije. Naša ponuda proizvoda nudi opsežan izbor različitih veličina, raspona i varijanti optičkih senzora. Bez obzira na to odaberete li sub-minijaturni senzor za ograničene uvjete rada stroja ili veliko kućište s posebno velikim dometom ili udaljenošću skeniranja – svi naši senzori dijele izvrsne podatke o performansama, visoku pouzdanost i solidnu izradu “made in Germany”. Naši fotoelektrični senzori i difuzni senzori nude, precizno suzbijanje pozadine, za izuzetno preciznu detekciju malih dijelova ili pouzdanu detekciju prozirnih objekata.

Optički senzor primjenjuje se u slučajevima kada je neophodno daljinsko mjerenje zbog limitiranosti montažnog prostora ili kada se zahtjeva visoka pouzdanost detekcije pošto metoda detektiranja objekata ne ovisi o vrsti materijala. Primjena senzora na ovom principu mjerenja je široka, poput pozicioniranja remena pokretne trake, CNC alata, robota. Seriju O330 senzora odlikuju male dimenzije, imunitet na utjecaj ambijentalnog svjetla i jednostavno podešavanje radnog raspona.

Skladišni (lagerski) proizvodi uključuju difuzne i retro-reflektivne izvedbe optičkih senzora sa mjernom udaljenosti do 12 metara (Sensopart FR 55-R-PS-L4), sa emitiranjem crvene ili plave svjetlosti, sa PNP/NPN (NO/NC) izlazima uz spajanje putem konektora ili kabela.

Optički senzori Baumer O330.GP-GLZZB.72N

Primjer: Baumer O330.GP-GLZZB.72N

Artikl: 11261133

 • Radna udaljenost 20 … 350 mm
 • Radni napon 10 … 30 VDC
 • Izlazni signal Push-pull
 • Dimenzije 11x32x21 mm (ŠxVxD)
 • Materijal kućišta Plastika (ABS, ASA, PMMA)
 • Konektor M8 4 pin
 • Razina zaštite IP 67
 • Dostupno odmah

Ultrazvučni senzori

Ultrazvučni senzori mogu biti korisna alternativa tamo gdje optički senzori nailaze na svoja fizička ograničenja. To vrijedi, na primjer, za objekte s neravnim površinama ili u teškim uvjetima okoline, ili s visoko prozirnim medijima kao i pokretnim, visoko reflektirajućim tekućim površinama.

Uobičajena uporaba ultrazvučnih senzora stoga je provjera prisutnosti visoko prozirnih folija i mjerenje razine punjenja u spremnicima s tekućinom. Glavna prednost ultrazvučnih senzora je apsolutno pouzdano potiskivanje pozadine koje proizlazi iz njihovog načela mjerenja vremena leta zvuka.

Ultrazvučni senzori koriste se kada je potrebna beskontaktna detekcija objekta na većim udaljenostima te zbog principa detekcije, pouzdanost ne ovisi o vrsti materijala, boji, transparentnosti ili drugim značajkama.

Ultrazvučni senzori Baumer UNAM 30P1104

Primjer: Baumer UNAM 30P1104

Artikl: 10224444

 • Radna udaljenost 200 … 1500 mm
 • Izlazni signal PNP (NO)
 • Način umjeravanja Potenciometar
 • Kabel 2 m
 • Radna temperatura -25 … 60 °C
 • Razina zaštite IP 67
 • Dostupno odmah

Krajnje sklopke (limit switch)

Krajnja sklopka (granični prekidač/limit switch) je elektromehanički uređaj za indikaciju položaja koji je napravljen da izdrži tipičnu industrijsku primjenu s malim zahtjevima za održavanjem. Industrijski granični prekidači rade mehaničkom silom koja signalizira električnim kontaktima da promijene stanje, pokazujući promjenu položaja.

Među istaknutim proizvođačima ove vrste opreme, Giovenzana International B.V. ističe se kao renomirani dobavljač visokokvalitetnih industrijskih graničnih prekidača i povezanih rješenja upravljanja. Unutar naše ponude imamo širok raspon Giovenzana graničnih prekidača što uključuje tipove s polugom, rotirajućim klipom, klipa s valjkom, vodilicom, tipkalom, za čim precizniju prilagodbu različitim aplikacijama. Giovenzana granični prekidači dizajnirani su za jednostavnu instalaciju, omogućujući integraciju bez problema u postojeće sustave. Ovo smanjuje zastoje tijekom postavljanja i osigurava minimalne smetnje u tekućim operacijama.

Na skladištu imamo niz modela dostupnih odmah prilagođenih za generalnu primjenu u industriji, dostupni modeli su:

Limit switch Giovenzana FA134Z11

Izvedba sa tipkalom, kotačićem: FA134Z11

Limit switch Giovenzana FA139Z11

Izvedba sa podesivim kotačićem: FA139Z11

Izvedba sa podesivim kotačićem: FA138Z11

Izvedba sa kotačićem uz ručno resetiranje: FA138Z11

Limit switch Giovenzana FA331Z11

Izvedba s klipom: FA331Z11

Limit switch Giovenzana FA131Z11.1

Izvedba s klipom: FT131Z11.1

Karakteristike Giovenzana Limit Switcha:

 • Širok izbor aktuatora za izmjenu
 • Plastično/ Metalno kućište
 • Izvedbe sigurnosnih prekidača s odvojivim aktuatorom
 • 1 NO + 1 NC kontakti uz izvedbe sa sporim i brzim okidanjem
 • Razina zaštite IP67

Kontakti

Radnička cesta 177
10 000 Zagreb, Hrvatska

+385 (1) 5588 988

info@proelektronika.hr

Imate pitanje?